2014. március 31., hétfő

13.: Pénzt 'és' életet... - 1. rész


A nő kabátja zsebébe dugta átfázott ujjait. Már csak pár méter volt hátra az ismerős épületig, örült, hogy végre egy kicsit felmelegedhet, de bárcsak ne kellett volna belépnie azon az ajtón. Orrát azonnal megcsapta az a jellegzetes klór szag. Belépve az előtérbe megtörölte cipőjét az ajtó előtt álló szőnyegben, majd a portásnak biccentve elindult a már ismerős lépcsőfokokon. Első emelet, második emelet, előre a folyosón, végül balra, majd a nővér pult előtt elhaladva jobbra egy kis részleg. A falon mosolygó barna mókusok és színes tollú madarak sejtették, ez a részleg gyermekek részére lett kialakítva.
Ahogy ujjait a kilincsre tette, még utoljára lehajtotta a fejét, majd mélyen felsóhajtott és lenyomta a hideg fémet. Az ajtó halk nyikorgása azonnal felkeltette a szobában lakó kisember figyelmét.
- Mami! – a vékony hang azon nyomban mosolyt csalt a nő megfáradt, sápadt arcára.
- Szia Életem!
- Annyira vártalak már, végre, hogy itt vagy – hadarta pergő nyelvvel a gyermek, majd kezét kinyújtva várt, anyja hagy ölelje ismét magához.
***
Fél éve kezdődött minden, Matt akkor három éves volt. Az első jelek nem voltak feltűnőek a nő számára – így visszagondolva -, hisz melyik gyerek nem esik el alkalomadtán játék közben. Megingott, popsira esett, majd felállt és szaladt is tovább. Samantha semmi aggodalomra adó okot nem látott ebben egészen mind addig, míg ezek a megingások és elesések egyre gyakoribbak nem lettek.
Akkor alkalomadtán már a gyermek feje is lüktetett, amit a nő először csak egyszerű fejfájásként „diagnosztizált”, azonban, ahogy Matt szeme remegni kezdett és pillantása néha elrévedt, tudta, baj van.
Agydaganat. Nem hibáztatta az orvost azért, amiért egyszerűen, szinte érzelemmentesen tudatta Velük a diagnózist. Talán könnyebb lett volna, ha ígérget és ködösít, mindenesetre így visszagondolva hálás volt az orvosnak, hogy aznap délután nem kímélte Őket és másnap már kezdetét is vehette egy rögös, hosszú utazás a gyógyulás felé.
***
A nőt gyermekének finoman simogató ujjai zökkentették ki emlékeinek sokaságából. Könnybe lábadt szemmel fiára mosolygott, mire a kicsi felhúzva az orrát elkuncogta magát. Annyira erős - gondolta magában, majd arcához emelve  a kezét megcsókolta a kanülös kézfejét.
- Olvasol?
- Persze, hogy olvasok – gyorsan megtörölte a szemét, majd a betegágy mellett lévő kis asztal felé nyúlt. Színesebbnél színesebb mesekönyvek árválkodtak a faasztalon, amiket fia már rojtosra olvastatott Vele, mégis minden egyes nap, újra s újra ugyanazt az egy mesét akarta végighallgatni. Talán a képek miatt – mélázott el a nő. Többször is érezte, hogy a mesében szereplő beteg kisnyúl miatt volt minden, aki a történet végére meggyógyult és újra játszhatott a társaival.
***
A mesekönyv utolsó pár oldalát már halkan, alig hallhatóan olvasta, hisz Matt álomba szenderült karjai között. Az utolsó mondatot is csak magának mormolta, szinte mintha valami mantra lett volna: Hittel és reménnyel elértek mindent, amire a legnagyobb szükségük volt.
Amint becsukta a rojtos mesekönyvet, óvatosan fia alá karolt, majd figyelve a kis testébe vezetett csövekre visszafektette az ágyba. Nyakába hajolva utoljára még beszívta a semmihez sem hasonlítható illatot, majd visszanyelve könnyeit megpuszilta a homlokát és elsétált mellőle.
- Szeretlek, Mami! – hallotta meg a nagyon halk, szinte alig érthető hangot.
- Én is Kincsem, Én is.
Mire felébredsz, már itt leszek – tette hozzá magában, majd behajtotta maga mögött az ajtót.
***
Minden egyes alkalommal, mikor kilépett a kórterem ajtaján azt kívánta, bárcsak Ő maradna ott, abban a szobában. Bárcsak Ő belőle lógnának ki azok a csövek, bárcsak Neki kellene azok között a klór szagú falak között aludnia. De tudta, Ő nem lenne olyan erős, mint a fia, aki talán még igazán fel sem fogta, mi történik Vele, körülötte. Akkor is, mikor egyszer megkérdezte tőle, mit nem szeret abban, hogy itt kell lennie a gyermek csak ennyit válaszolt: Azt, hogy nem vagy mindig itt!
***
- Hohó! Lassabban – hirtelen egy erős kéz csuklón ragadta Samantha-t, majd mielőtt megbotlott volna, talpra állította.
Samantha szemét lesütve elhúzta a kezét, majd egyetlen szó nélkül távozott is a nővér pult mellől. A férfi értetlenkedve nézte, ahogy a nő gyors léptekkel azonnal eltűnz a szeme elől.
- Ő Samantha!
- Hmm?
- Csak azt mondtam, hogy Ő Samantha! Minden este ilyen feldúltan távozik – mondta monotonon a szőke loknis ápoló.
- Honnan jön, nem tudod? – nézett még utána a férfi, majd a nő felé fordult.
- Erről az osztályról.
- Innen? – ugyan a férfi tudta, melyik részleg ápolónőjét fűzi már egy ideje, az Őt körülvevő hely azonban még sosem foglalkoztatta. Gyermek onkológia.
- Igen! Itt fekszik a kisfia, Matt!
- Mi baja?
- Tudod, hogy nem adhatok ki infókat! Inkább mesélj, milyen volt, mikor Los Angeles-ben zenéltél?
A férfi még egy pillanatra a fehér pultra meredt, majd ahogy végig futott a hideg borzongás a testén, megrázta magát. Nem veheti magára minden ember fájdalmát és szenvedését.
- Hogy milyen volt? – kérdezett vissza immár egy kicsit élettel telibb hangon, majd a pultra könyökölt. Karizmai megfeszültek a szűk, szürke póló alatt. - Egyszer volt, hol nem volt! Volt egyszer egy Tom Kaulitz…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése