2013. március 14., csütörtök

11.: 1+1 = 3 (?) - 1. évad / 7. rész



A szőke hajú fiú hosszú percek elteltével is csak kitartóan mosolygott. Lil nem tudta eldönteni, hogy rajta talál-e valami vicceset, vagy csak egyszerűen ilyen a természete, mindenesetre nem találta frusztrálónak. Régóta nem mosolygott már senki sem körülötte ilyen szeretetteljesen. Igen, ezt már az első pillantásából leszűrte. Valahogy észreveszi az ember, hogy a másik mosolyában milyen töltet van. Van, aki mosolyát csábításra használja; akad olyan, aki mindent el akar érni az életben, így arcára mázas, mégis romlott mosolyt erőltet; azonban van olyan is, kinek tekintete nem árul semmi mást, csak egyszerű jókedvet és kedvességet, úgy, ahogy ennek a fiúnak is. 
A lány csak akkor bírt végre elpillantani az arcáról, mikor érezte, belepirult a nézésébe. 
- Bill vagyok egyébként, de illetlen vagyok – kedvesen Lil felé nyújtotta a kezét, mire a lány először kétkedve a felé nyújtott mancsára, majd az arcára nézett. A srác állta a tekintetét egy ideig, majd nevetve oldalra hajtotta a fejét. – Nem eszlek meg!
- Bocsánat – tért végre észhez és elfogadta kézfogását, azonban, ahogy összeért ujjuk erőteljesen megrázták egymást.
Azonnal hátraléptek egymástól, a nő ijedten, Bill pedig meglepődve. Lil gyorsan kabátzsebébe dugta kezeit, mire halk kuncogást hallott maga mögül.
- Szóval hogy hívnak?
- Lillian.
- De érdekes, anyát is Lillian-nak hívják – szólt kedvesen, majd a lift falának dőlt karjait háta mögött összefonva.
A lány nem tudott érdemben válaszolni, így csak elmosolyogta magát és az apró, fel-felvillanó nyomógombokat kezdte fixírozni.
Talán a negyedik és ötödik szint között járhattak, mikor hirtelen megremegett a lift. Ijedten Bill-re kapta a tekintetét, majd mikor újfent beleremegett a fémkalitka erősen a karjába kapaszkodott.
- Ez mi volt, Bill?
- Attól tartok áramszünet… - sóhajtott fel a férfi, majd mintha egy csettintésre történt volna minden kialudtak a fények, a lift pedig megakadt.
Lil gondterhelten felnyögött, majd a lift fala mentén lecsúszott a padlóra. Tom veszekedése után már csak ez hiányzott!
- Hé, jól vagy? – szólította meg halkan a fiú – Remélem nem vagy klausztrofóbiás!
- Nem, nem vagyok, csak nem hiányzott még ez is a reggelembe – felelte halkan Lil, és felhúzott térdeire fektette a fejét.
Bill óvatosan kinyújtotta a karját, majd tapogatózni kezdett a vaksötétben. Ügyetlenül még a lány hajába is belekapott, azonban Lil csak nevetni tudott a srác esetlen mozdulatán.
- Ne haragudj, nem akartam! Hol vagy?
- Itt ülök a lift tövében.
- Várj, terítsd magad alá a kabátom! – ezzel a férfi meg is szabadult a zakójától, majd abba az irányba nyújtotta, ahol feltehetőleg a lány ült.
Érezte, ahogy ujjai közül kicsúszik a finom anyag, majd Ő is leereszkedett a padlóra.
- Köszönöm, Bill!
- Semmiség – legyintett, majd megrázta a fejét, ahogy belegondolt, hogy a lány semmit sem látott belőle. – Mi történt a reggel folyamán?
- Tessék? – Lil felkapva fejét kérdezett vissza, furcsállta, hogy a férfi pár percnyi ismeretség után figyelmet szán rá és a problémájára. – Nem szeretnélek ezzel untatni!
- Nyugodtan elmondhatod, ráérünk, nem? – kuncogott fel a férfi, mire Lil arcára is mosoly szökött. Valahogy átlengte a férfi jókedve azt a kis teret.
- Összevesztem egy barátommal.
- Először?
- Hogy először-e? – Lil korábbi mosolya keserű vicsorgássá változott. – A reggel folyamán először, igen. Amúgy nem, nem először. Nálunk valahogy mindennaposak a viták.
- Utána meg tudjátok beszélni?
- Annál Mi sokkal rosszabban kezeljük a helyzetet. Úgy teszünk, mintha semmi sem történt volna.
- Nem érzed a barátnődön, hogy ez neki sem jó?
- Barátnőmön? Oh nem, egy fiú barátomról beszélek.
- Így teljesen más a helyzet – felelte egyszerűen a srác. Lil önkéntelenül is Bill felé fordult a sötétben, szinte látta maga előtt az arcára kiült reakciót.
- Miért?
- Szerintem ha egy nő és férfi barát vitatkozik, akkor ott az egyik fél az esetek döntő többségében többet érez, hisz ahelyett, hogy túllendülne azon, hogy más a véleményük megpróbálja ráerőltetni a saját véleményét. Így ha ez nálatok már régóta tart, akkor szerintem érez valamit irántad.
- Épp ez az, hogy semmit sem érez.
- Tessék? Ezt most nem értem.
- Én érzek valamit iránta, de Ő nem viszonozza.
- Bevallottad neki? – érdeklődött újfent Bill.
- Nem… - szólt halkan Lil és karjaival átfonta a derekát. – Őszintén szólva egyikünk sem tud igazán az érzelmekről beszélni, mármint nem tartjuk fontosnak.
- Az érzelmeket, vagy azt, hogy beszéljetek róla?
Lil elgondolkodott. Számára mindig is fontos volt az érzelmi töltet, Ő maga is egy érzelmes nő, Tom mellett azonban sosem érezte, hogy szavakkal kellene kifejeznie mit is érez iránta, még ha csak barátságról is van szó
- Az utóbbi. De Bill, nekünk sosem volt arra szükségünk, hogy szavakba foglaljuk, mit jelent a másik számunkra. Ezt valahogy éreztük, Én is és Ő is.
- Ő is érezte? – tapintott rá a lényegre a szőke hajú. – Mármint Ő is tudja, hogy mennyit jelent Neked, vagy csak Te hiszed azt, hogy tudja? 
A férfi első hallásra tudálékosnak tűnhetett volna, azonban, ahogy Lil belegondolt, mit is kérdezett Tőle, igazat adott neki.
- Úgy hiszem, hogy tudja.
- Szerintem mond el! Még ha azonnal nem is azt, hogy többet érzel iránta, hanem csak azt, hogy jó vele lenni, jó barát, örülsz, hogy találkoztatok, ilyesmi. Tudod – itt egy pillanatra elhallgatott a férfi – nekem a mama mindig azt mondja, hogy legyünk őszinték, ne csak magunkhoz, de másokhoz is. Te őszinte vagy magadhoz?
- Ezt most Én nem értem – tört ki Lil-ből a nevetés, amiért azonnal bocsánatot is kért. – Kérlek, magyarázd el!
- Te nem titkolsz magad elől semmit? Vagy nem akarsz semmit sem elnyomni magadban vele kapcsolatban?
- Nem! Tudom, hogy mit akarok, de nem érzem úgy, hogy Ő is szeretné ezt az egészet.
- Lillian, ne mindig arra apellálj, hogy Te szerinted mit érezhet – dorgálta meg finoman a lányt.
Lil nem vette zokon, hogy egy idegen férfi jószerivel kioktatta, hisz egyetlen szava sem volt szemrehányó.
- Egyébként is, miből veszed, hogy Ő nem akar?
- Ezt érzi az embert – halkult el Lil, de Bill nem hagyta, hogy akár egy pillanatig is szomorúnak érezze magát.
- Amit eddig láttam belőled – szó szerint -, illetve amennyit a beszélgetés alatt megismertem belőled az mind nagyon pozitív. Buta egy férfi, ha nem akar egy ilyen nőt maga mellett, mint amilyen Te is vagy.
A lány arca piros pozsgás lett, örült, hogy a sötét miatt nem láthatta a mellette ülő férfi.
- Te értesz ám a nőkhöz, Bill.
- Szakmai ártalom, mármint – felnevetett, majd helyesbített 
– Mama pszichológus, konyítok egy-két dologhoz, kihez, hogy kell hozzászólni, tanácsot adni neki, ilyesmi.
- Könnyű eset voltam?
- Őszintén? Igen, de nem azért, mert annyira kiismerhető lennél, egyszerűen csak gyakori a kettőtök helyzete.
- Büszke lehet Rád az anyukád és a barátnőd is, hogy egy ilyen értelmes barátja van.
- Oh, jelenleg nincs barátnőm! – felelte kicsit halkabban, mélyebben, mint ahogy eddig beszélt.
- Bocsánat, ez nem az Én dolgom! Mindenesetre nagyon szépen köszönöm, hogy meghallgattál. Ha tudok valamiben segíteni, nyugodtan szólj. A kilencediken, Mr Schultz irodája mellett van a hadiszállásom.
- Egy sütivel a büfében megfizetheted a jó tanácsaim.
- Hogy én fizessek? – kacagott fel jóízűen a lány, majd mikor haloványan pislogni kezdtek a kis lámpák felállt a lift tövéből.
Bill is követte a példáját, és csak mikor mindketten lábra álltak vették észre, milyen közel is ültek egymáshoz. Zavarba is jöttek, legfőképpen Lil, de nem magától a közelségtől, hanem attól, hogy milyen reakciót váltott ki belőle a srác.
- Természetesen meghívlak, csak el kell fogadnod egy gyümölcsös sütit, vagy amit szeretnél. – szólalt meg Bill, hisz látta, hogy a lány pillanatnyi némaságba burkolózott.
- Nagyon köszönöm! – biccentett Lil, majd mikor végleg megállt a lift a kilencedik emeleten kilépett onnan.
- Akkor mondjuk 3-kor a büfénél?
- Ott leszek.
*
Lil úgy érezte magát, mint mikor az első igazi barátnőjével egymásra találtak. Furcsa egy hasonlat, de Bill-t egyszerűen nem tudta másként jellemezni, mint ahogy az egykori legjobb barátnőjét. Azon kívül, hogy tisztaszívű és toleráns, még jó hallgatóság is, ami nagyon ritka, tekintve, hogy az emberek a saját problémájukról jobban szeretnek beszélni, mint másokat meghallgatni.
*
Tom egész nap csak festett. Enni is alig volt ideje, igaz étvágya sem volt, hisz egész nap gyötrődött a reggel történtek miatt. Szinte még most is hallotta visszahangozni a falak között Lil ideges, hangos szavait; mégsem tudott rá haragudni, hisz minden egyes szava igaz és jogos volt.
Még egy utolsó ecsetvonás volt hátra, és végleg befejezte a legújabb munkáját. Talán nem lett annyira kifinomult és aprólékos - mint az eddigi festményei -, mégsem érdekelte. Egyszerűen csak érezte, hogy minél hamarabb ki kell festenie a magában tomboló érzéseket, amik a félelem, vágy, és csalódás furcsa keverékeként kerültek a vászonra…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése